Els 10 articles més llegits el 2020

En molts aspectes, el 2020 va ser un any per oblidar. No obstant això, va ser un temps on les xarxes socials van ajudar a fer menys feixuc el tancament obligatori a causa de la pandèmia. Com a agraïment als lectors que ho van fer possible, et presento els 10 articles més llegits el 2020 en aquest blog:

1. Des d’aquest cim altívol

En primer lloc i amb molta diferència, la publicació dedicada a Vilaller va ser sens dubte la més visitada. Regada pel Noguera Ribagorçana, aquesta petita població de l’Alta Ribagorça conserva més història de la que et pots imaginar.

Els estrets i costeruts passatges ens parlen d’un temps de quan era una vila closa, amb un castell a la parta alta que ja no existeix, però des d’on pots gaudir d’una impagable panoràmica. I tot plegat amb una evident implicació, tant municipal com ciutadana, preocupada per la conservació, difusió i embelliment del seu patrimoni. Un 10!

els 10 articles més llegits el 2020. Aquarel·la amb una panoràmica de Vilaller, a l'Alta Ribagorça.

2. Un laberint per meditar

El segon dels 10 articles més llegits el 2020 és el dedicat al Laberint del Bosc de Cabrils -tot i trobar-se dins el terme d’Òrrius-. Inspirat en els primers traçats prehistòrics, el professor de ioga Àlex Costa va crear aquest singular espai en un indret idíl·lic per al gaudi de tothom.

Però les persones que el visiten aviat van confondre el laberint amb un lloc per a rituals místics i/o esotèrics, de manera que van afegir el símbol del yin i el yang, van col·locar budes i van penjar mandales a les branques dels arbres. Tot i això, el lloc es presta per a trobar-se amb si mateix i reflexionar o meditar.

els 10 articles més llegits el 2020. Laberint de Cabrils.

3. Brutalisme espiritual

Tot i tractar-se d’un estil rebutjat i menystingut, paradoxalment el brutalisme atreu. La dissortada història de l’església de Sant Pere i Sant Pau del Prat de Llobregat va acabar el 1966 amb un projecte que recorda els peatges de l’autopista.

Va ser projectada per Robert Terradas i Via, autor de coneguts edificis com l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura, el Col·legi de Metges, la facultat de Geografia i Història o la torre de control de l’aeroport.

El problema del ciment d’aquella època és que es deteriorava amb el temps i va ser un dels motius de què el brutalisme fos considerat de mal gust.

Els 10 articles més llegits el 2020. Església parroquial del Prat de Llobregat.
Formigó espiritual.

4. Fer córrer corrent el correu

El quart dels 10 articles més llegits el 2020 parla de la primera estafeta rural de tot l’estat. Va ser creada el 1956 per tal de donar servei a les cada vegada més nombroses urbanitzacions de carrers impossibles als afores de Mataró.

Tanmateix, dos segles abans, també era Mataró la primera ciutat de la península en crear un centre de distribució de correspondència, que en aquell temps abastava només el Maresme.

els 10 articles més llegits el 2020. La primera estafeta rural de correus a Mataró.

5. Museu al carrer

Un altre tema que ha despertat curiositat ha estat el referit als mosaics realitzats per Julio Bono. Probablement per la polèmica aixecada arran de l’enderroc de la discoteca Liben’s de Terrassa, completament decorada per aquest ceramista nascut a Sagunt el 1934.

Malgrat que la seva obra passa desapercebuda, són nombrosos els edificis que llueixen magnífics murals realitzats per Bono, generalment durant la dècada dels anys setanta.

Mural ceràmic de Julio Bono a Terrassa.

6. Història pintada

Moltes han estat les consultes a l’article sobre els plafons ceràmics de la masia Cabot de Vilassar de Mar. Aquest destacat edifici va ser remodelat a principis del segle XX pel deixeble de Jujol, Miquel Brullet i Monmany, qui li va donar la fesomia actual.

En una nova reforma efectuada el 1992, s’afegiren els magnífics plafons ceràmics a la tanca exterior, cada un dels quals refereix un moment històric de la vila. Van ser realitzats pel prestigiós ceramista mallorquí Miquel Albertí Rotger.

Plafó ceràmic de la masia Cabot de Vilassar de Mar amb la imatge de la Torre d’en Nadal.

7. Les calces de la tortuga

Els anys quaranta del segle XX un matrimoni de Mataró va obrir un petit taller de confecció a Canyamars. Poc es podien pensar que aquell era l’inici d’una gran empresa que, durant prop de quaranta anys, donaria feina a una bona part dels habitants d’aquest petit nucli rural i revolucionaria les seves vides.

Ara encara perdura el gran edifici abandonat el 1980, on destaca el relleu de pedra de la tortuga que es faria famosa com a símbol de la resistència i bona qualitat de la roba interior de Manufacturas Cañamás.

El logotip de Manufactures Cañamás a l’antiga fàbrica de Canyamars (Maresme).

8. De les coves als caus

Seguidament, entre els 10 articles més llegits el 2020 tornem a trobar una mostra de brutalisme. Les Torres Symbol a Esplugues de Llobregat s’han convertit en un dels més grans despropòsits per a aquest municipi, que en poc temps va passar de ser eminentment agrícola a industrial.

Projectades -no se sap per qui- el 1975 sobre uns terrenys requalificats a tal fi, actualment aquests descomunals eixams provoquen problemes de convivència entre el veïnat, a més que els edificis es deterioren sense remei.

Les Torres Symbol a Esplugues de Llobregat, un exemple d'arquitectura brutalista dels anys 70.

9. Esoterisme turístic

A continuació, un dels articles més visitats de fora de Catalunya ha estat el dedicat a la inclassificable Quinta da Regaleira a Sintra. La finca va ser feta remodelar per un ric i excèntric indià, molt interessat per qualsevol tema de simbologia misteriosa.

Així doncs, el resultat és un edifici ple de detalls de tota mena i un extens jardí amb cascades, passatges i pous iniciàtics, escultures, mosaics i construccions que barregen elements cristians, gnòstics, templers, rosa creus i alquímics. Embolica que fa fort!

Pou iniciàtic als jardins de la Quinta da Regaleira de Sintra (Portugal).

10. Nines de casa bona

I ja per acabar, tenim l’encantadora casa de nines al Putxet. Es troba completament recoberta de rajoles de tota mena, majorment infantils. A més, disposava de saleta, dormitori, cuina i bany, tot un luxe, tenint en compte, que d’altres de la mateixa època, només tenien una sala i prou.

Construïda als jardins de la Vil·la Matilde, estava envoltada d’una idíl·lica escenografia. Avui dia, encaixonada entre blocs i objecte de vandalisme, la caseta ha perdut l’aire d’innocència que devia tenir.

Rajoles infantils a la casa de nines del Putxet a Barcelona.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Aquests són els 10 articles més llegits del 2020:

 1. El poble de Vilaller
 2. El laberint del bosc de Cabrils
 3. Església parroquial del Prat de Llobregat
 4. La primera estafeta rural de l’estat
 5. Els murals ceràmics de Julio Bono
 6. La masia Cabot de Vilassar de Mar
 7. L’antiga empresa Manufacturas Cañamás
 8. L’edifici Símbol a Esplugues de Llobregat
 9. La Quinta da Regaleira a Sintra
 10. La casa de nines del Putxet

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

 • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
 • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
 • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
 • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
 • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
 • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).