Els 10 articles més llegits del 2021

Sense el dramatisme de l’any anterior, el 2021 ha estat també marcat per la pandèmia de la Covid. Potser per aquest motiu han pujat déu n’hi do les visites al blog Rondaller. D’entre els 10 articles més llegits del 2021 hi ha dos que repeteixen i a més escalen posicions.

D’altra banda, i seguint els gustos de l’any anterior, hi ha hagut moltes visites a un tema dedicat al brutalisme i un altre als mosaics.

Anem a fer un breu repàs!

Un laberint per meditar

En primer lloc, l’article dedicat al Laberint del Bosc de Cabrils s’ha posicionat de llarg com el més llegit. Inspirat en els primers traçats prehistòrics, el professor de ioga Àlex Costa va crear aquest singular espai en un indret idíl·lic per al gaudi de tothom.

Es tracta d’un escrit molt viu, ja que l’he anat ampliant amb més informació i incorporant a més el Laberint Terapèutic de l’Hospital de Santa Caterina.

Són llocs que es presten per a trobar-se amb si mateix i reflexionar o meditar, molt idonis en un any tan trasbalsat com aquest.

laberint del bosc de Cabrils.

Joc d’ombres

A continuació, el que va començar com un escrit sobre els mosaics de la urbanització Castillejos de Vilassar de Mar, ha acabat per convertir-se en un article de referència sobre aquest complex projectat el 1965. A més m’ha dut a descobrir que l’autor dels mosaics no és altre que el prestigiós ceramista Armand Olivé-Milian a qui li agraeixo la informació que personalment m’ha facilitat.

Amb tot això, està previst que aviat aparegui la seva biografia així com un complet estudi que he preparat sobre la urbanització en col·laboració amb l’historiador Feliu Novell.

Mosaic d'Armand Olivé-Milian a l'urbanització Castillejos de Vilassar de Mar.
Mosaic a l’urbanització Castillejos de Vilassar de Mar.

De les coves als caus

En tercer lloc, i escalant posicions respecte a l’anterior edició, entre els 10 articles més llegits del 2021 tenim el dedicat a les Torres Symbol a Esplugues de Llobregat, un conjunt d’edificis d’estètica contradictòria.

D’una part admirats com un exemple d’arquitectura brutalista, aquests gratacels projectats el 1975 per Antoni Amargós Altisent, són també vistos com un dels grans despropòsits realitzats en aquest municipi.

Les Torres Symbol a Esplugues de Llobregat, un exemple d'arquitectura brutalista dels anys 70

Art insòlit

Seguidament, dels diversos articles que he publicat sobre manifestacions artístiques inclassificables, sembla que la Torre Rodona de La Roca del Vallès és la que ha captat més l’atenció.

L’oportunitat que el propietari em va donar per visitar la seva creació, em va permetre conèixer de primera mà aquest tipus d’art que ha rebut qualificatius tan variats com art brut, outsider art, naïf, art obscur, art pur o art marginal.

En aquest cas, meravellosos mosaics de trencadís decoren tant el pati com l’habitatge particular de Teodoro Ortega, qui ha dedicat mitja vida a la seva passió, aliè a l’admiració que desperta.

La Torre Rodona de l'urbanització Sant Carles. Xemeneies de Gaudí.
Xemeneies gaudinianes.

Tot s’acaba a la Vall d’en Lleres

En cinquè lloc, en aquesta llista dels 10 articles més llegits del 2021, ens n’anem al cementiri de Puigcerdà. Inaugurat el 1920, el recinte funerari capta l’atenció pels grups de nínxols esgraonats que segueixen el fort desnivell del terreny.

A l’interior destaquen uns pocs panteons, en especial el de la família Falcón Vernís, amb un delicat relleu realitzat pel prestigiós marbrista barceloní Jaume Barba.

Les cases de les ànimes.

A bona son, no hi ha llit dur

Més curiós ha estat veure com ha despertat l’interès l’article que vaig dedicar a una antiga matalasseria de Vic.

Moltes persones es pregunten -ens preguntem- per l’origen i el significat del característic escacat de rajoles negres i clares d’aquests establiments tradicionals.

Els 10 articles més llegits del 2021: la matalasseria de Vic.

Cinc puntes

També és interessant descobrir l’interès per la porta d’un antic habitatge de Blanes, fet edificar per un indià.

Coneguda com la Casa de l’Estrella pel motiu que decora la porta, em va servir per desgranar les diverses teories sobre el simbolisme de l’estrella de cinc puntes així com les romàntiques teories que pretenen justificar la invenció de la bandera estelada.

Els 10 articles més llegits del 2021: la Casa de l'Estrella de Blanes.

Color fragmentat

Arran de la destrucció d’uns mosaics al barri de la Verneda, el 2021 l’obra d’Armand Olivé-Milian es va posar en relleu i va saltar als mitjans de comunicació.

Aquest fet inesperat ha dut a despertar la consciència per la protecció de l’obra d’aquest mosaïcista, present a moltes poblacions i molt especialment a Barcelona. El primer dels diversos articles que li he dedicat, ha estat el més consultat.

Els 10 articles més llegits del 2021: els mosaics d'Armand Olivé-Milián.

Malalts de pit

Moltes persones que caminen a la vora del Brull (Osona) o bé que visiten la increïble fortificació del Montgròs, es pregunten què és el magnífic Mas Casademunt.

Aquest destacable conjunt d’edificis havia estat una important masia que es va ampliar al segle XIX per tal de convertir-la en un sanatori pels malalts de tuberculosi. Però encara amaga més històries.

Els 10 articles més llegits del 2021: el Mas Casademnt al Brull.

Un passeig per la riera de Vallforners

Per acabar, el darrer dels 10 articles més llegits el 2021 és una bonica excursió als afores del municipi de Cànoves al Vallès Oriental.

El distret itinerari ressegueix la riera de Vallforners i passa per frondosos boscos i pel costat de l’enrunat castell.

Probablement ha estat tot un èxit degut a que és una perfecta alternativa per fer amb quitxalla, que s’ho passen d’allò més bé creuant ponts i passarel·les.

Els 10 articles més llegits del 2021: la riera de Vallforners, al terme de Cànoves.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Aquests són els 10 articles més llegits el 2021:

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).