Al cap del carrer

Has estat mai al centre de la península? Si és així, probablement t’hauràs fixat en els plafons ceràmics amb els noms dels carrers de Madrid, especialment als barris més antics. És d’agrair poder llegir, fins i tot sense ulleres, la via on et trobes. Tot i que a primer cop d’ull poden semblar antics, en realitat es van col·locar a partir del 1992. Però, quan es va tenir la necessitat de posar noms als carrers?

Tres plaques de diversos segles identificatives d'un mateix carrer.
Un carrer, tres versions.

Allotjament pagat

D’una banda, i fins al segle XIX, els carrers de les ciutats no tenien nom. Es coneixien amb denominacions populars com de l’Església, de la Font, del Pou i altres per l’estil. De l’altra banda, des de l’edat mitjana existia un impost de la Corona de Castella conegut com a “regalía del aposento“. Consistia en l’obligació de cedir mig habitatge per hostatjar temporalment els funcionaris que acompanyaven el rei en les seves visites per tot l’imperi. Quan el 1561 Felip II decideix establir la Cort a Madrid, l’impost s’aplicà únicament als habitants d’aquesta ciutat.

Ceràmiques d'Alfredo Ruíz de Luna al centre de la capital.
Ceràmiques d’Alfredo Ruíz de Luna.

Embolics viaris

Doncs bé, el 1749 té lloc la Visita General de Regalía de Aposento, durant la qual es fa una detallada relació de les cases i de les illes -manzanas-. Poc després es van col·locar unes rajoles quadrades a les façanes per tal numerar-les -tant les illes com les cases-. El problema vingué més tard quan s’adonaren que havien numerat els habitatges segons cada illa, de manera que a cada carrer existien nombres repetits.

Noms dels carrers de Madrid. Plaques identificatives del segle XVIII.
Identificacions del segle XVIII.

Confusions repetitives

Una altra confusió era que hi havia diversos carrers amb el mateix nom o bé un sol carrer amb més d’una denominació. Així doncs, el 1835 s’ordenà posar els noms dels carrers de Madrid als dos extrems i numerar cada casa partint des del punt més proper a la Puerta del Sol. Aquí cal un aclariment.

Placa identificativa del segle XIX en un carrer de Madrid.
Placa del segle XIX.

Punt neuràlgic

El més que discutit centre peninsular data del segle XVIII, quan es construïren les sis carreteres que, partint de Madrid, arriben fins al País Basc, Catalunya, València, Andalusia, Extremadura i Galícia. De fet, la placa amb el quilòmetre zero -col·locada el 1955- ni tan sols marca el centre de la capital, que se situaria uns dos quilòmetres més amunt, a la vora de la plaça de Colón. Però millor no remenar-ho, oi?

Indicador del quilòmetre zero de les carreteres radials.
Al mig com el dijous.

Retolacions de tota mena

Tornant als noms dels carrers de Madrid, els primers rètols -segle XIX- consistien en plaques de marbre amb les lletres fetes de plom que aviat es feren malbé. A continuació, van ser substituïdes per unes altres de ceràmica blanca amb les lletres en color negre. A principis del segle XX van passar a ser lletres blanques sobre fons blau. Cap als anys trenta s’establí un pla per embellir la ciutat i se’n van fer uns quants més artístics, executats per l’Escola Oficial de Ceràmica d’aquesta ciutat.

Noms dels carrers de Madrid. Placa de principis del segle XX.
Placa de principis del segle XX.

El darrer intent

Però la Guerra Civil va deixar el projecte inacabat i no es reprengué fins als anys seixanta. Malgrat això, la majoria dels barris s’hagueren de conformar amb unes plaques metàl·liques blaves. Els anys noranta l’Ajuntament encarregava a Alfredo Ruíz de Luna González l’elaboració dels panells ceràmics dels carrers de Madrid.

Ceràmiques d'Alfredo Ruíz de Luna al centre de la capital.
Ceràmiques d’Alfredo Ruíz de Luna.

De la rodalia a la capital

Nascut a Talavera de la Reina el 1948, l’Alfredo era fill i net de prestigiosos ceramistes que recuperaren la ceràmica tradicional que aquesta població havia tingut des del segle XVII. Quan el 1961 va tancar la fàbrica familiar ell es traslladà a Madrid on estudià arquitectura. Tindria uns trenta anys quan obrí el seu taller al barri de la Guindalera on es dedicava a executar peces de ceràmica artística.

Noms dels carrers de Madrid. Ceràmiques d'Alfredo Ruíz de Luna.
Ceràmiques d’Alfredo Ruíz de Luna.

Una vida fent rajoles

Fins que rebé l’encàrrec que l’ocuparia la resta de la seva vida: fer els rètols amb els noms dels carrers de Madrid. El seu gran llegat ha estat principalment les prop de mil cinc-centes plaques que senyalitzen uns quatre-cents carrers. L’artista il·lustrà els plafons amb motius relacionats amb cada lloc, alguns d’ells de ben singulars. Hi ha pàgines que t’expliquen l’origen del nom de cada un, així que no entraré en aquest detall.

Per acabar, si un dia vas de visita a aquella cèntrica ciutat, deixa de banda la política per una estona. A ixeca la vista i fixa’t en les artístiques rajoles que donen nom als carrers, perquè són una delícia.

Noms dels carrers de Madrid. Ceràmiques d'Alfredo Ruíz de Luna.
Ceràmiques d’Alfredo Ruíz de Luna.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Saber més

Què veure a prop

Articles similars

2 comentaris

  1. Quin apunt tan interessant del nomenclàtor dels carrers de Madrid. Queda anotat per a la pròxima vegada que visiti aquella vila. Gràcies per compartir.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).