Plaques d'assegurances d'incendis de Madrid.

Bona casa, bona brasa

Les plaques d’assegurances d’incendis de Madrid.

Era la matinada d’un diumenge de primers de setembre de 1666 quan es va calar foc a la fleca, situada molt a prop del Tàmesi. El forner Thomas Farryner se n’anava a dormir després d’haver revisat que a l’obrador no hi hagués cap foc encès. Però alguna brasa hi devia quedar, perquè aquell fou l’inici del devastador incendi que assolà el vuitanta per cent de la ciutat de Londres. Les flames convertiren en cendres prop de tretze mil habitatges i alguns edificis rellevants, com la catedral.

Placa en la façana d'un habitatge de Madrid.

Assegurances especulatives

Arran d’aquest fet, l’economista, metge, constructor i financer Nicholas Barbon proposà la necessitat de crear una assegurança d’incendis. Així mateix, creà la primera oficina especialitzada en assegurances d’incendis d’edificis. No et pensis que l’home era tot amor i altruisme. De fet, especulador i poc escrupolós com era, va fer la proposta des d’un punt de vista que el beneficiava principalment a ell. Però això són figues d’un altre paner. 

Plaques d'assegurances d'incendis de Madrid.

Els primers bombers

Cal tenir en compte, que en aquella època tampoc existia un cos professional de bombers -ni a Londres ni enlloc-. Barbon aprofità per fundar The Fire Office, un grup especialitzat en l’extinció d’incendis que només s’encarregaria dels sinistres en edificis que haguessin estat assegurats. Per identificar-los, es col·locaren als portals corresponents unes plaques d’assegurances d’incendis.

Plaques d'assegurances d'incendis de Madrid.

Protegint la Villa y Corte

A la península on ens ha tocat viure les coses sovint han anat un o uns quants passos endarrere de la resta del món. La primera asseguradora va veure la llum el 1822 sota el nom de “Sociedad de Seguros Mutuos de Incendios de Casas en Madrid“. A tal efecte, les persones responsables dels edificis assegurats rebien les pòlisses i unes plaques d’assegurances d’incendis que havien de col·locar a les propietats.

Plaques d'assegurances d'incendis de Madrid.

Distingir el portal

Com que la denominació de la companyia els devia semblar massa llarga per posar-la a les plaques identificatives dels portals, se sintetitzà com a “Asegurada de incendios“. Tanmateix, aquestes plaques que primer eren de ferro, de coure o de ceràmica, acabaren convertint-se en un senyal de distinció pels immobles. Per aquest motiu, molts edificis del centre de Madrid encara ara llueixen unes artístiques inscripcions gravades damunt dels portals.

Placa en la façana d'un habitatge de Madrid.

Serveis municipals

Pocs anys després de la fundació de la primera societat, es crearen més companyies d’assegurances especialitzades en incendis. Com que no totes disposaven d’equip propi d’extinció, acordaren fórmules amb l’ajuntament per tal d’organitzar i pagar aquests serveis. Finalment, això donà pas a la creació dels actuals serveis de bombers municipals que van deixar obsoletes les plaques d’assegurances d’incendis.

Plaques d'assegurances d'incendis de Madrid.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Saber més

Articles relacionats