Bona casa, bona brasa

Les plaques d’assegurances d’incendis de Madrid.

Era la matinada d’un diumenge de primers de setembre de 1666 quan es va calar foc a la fleca, situada molt a prop del Tàmesi. El forner Thomas Farryner se n’anava a dormir després d’haver revisat que a l’obrador no hi hagués cap foc encès. Però alguna brasa hi devia quedar, perquè aquell fou l’inici del devastador incendi que assolà el vuitanta per cent de la ciutat de Londres. Les flames convertiren en cendres prop de tretze mil habitatges i alguns edificis rellevants, com la catedral.

Placa en la façana d'un habitatge de Madrid.

Assegurances especulatives

Arran d’aquest fet, l’economista, metge, constructor i financer Nicholas Barbon proposà la necessitat de crear una assegurança d’incendis. Així mateix, creà la primera oficina especialitzada en assegurances d’incendis d’edificis. No et pensis que l’home era tot amor i altruisme. De fet, especulador i poc escrupolós com era, va fer la proposta des d’un punt de vista que el beneficiava principalment a ell. Però això són figues d’un altre paner. 

Plaques d'assegurances d'incendis de Madrid.

Els primers bombers

Cal tenir en compte, que en aquella època tampoc existia un cos professional de bombers -ni a Londres ni enlloc-. Barbon aprofità per fundar The Fire Office, un grup especialitzat en l’extinció d’incendis que només s’encarregaria dels sinistres en edificis que haguessin estat assegurats. Per identificar-los, es col·locaren als portals corresponents unes plaques d’assegurances d’incendis.

Plaques d'assegurances d'incendis de Madrid.

Protegint la Villa y Corte

A la península on ens ha tocat viure les coses sovint han anat un o uns quants passos endarrere de la resta del món. La primera asseguradora va veure la llum el 1822 sota el nom de “Sociedad de Seguros Mutuos de Incendios de Casas en Madrid“. A tal efecte, les persones responsables dels edificis assegurats rebien les pòlisses i unes plaques d’assegurances d’incendis que havien de col·locar a les propietats.

Plaques d'assegurances d'incendis de Madrid.

Distingir el portal

Com que la denominació de la companyia els devia semblar massa llarga per posar-la a les plaques identificatives dels portals, se sintetitzà com a “Asegurada de incendios“. Tanmateix, aquestes plaques que primer eren de ferro, de coure o de ceràmica, acabaren convertint-se en un senyal de distinció pels immobles. Per aquest motiu, molts edificis del centre de Madrid encara ara llueixen unes artístiques inscripcions gravades damunt dels portals.

Placa en la façana d'un habitatge de Madrid.

Serveis municipals

Pocs anys després de la fundació de la primera societat, es crearen més companyies d’assegurances especialitzades en incendis. Com que no totes disposaven d’equip propi d’extinció, acordaren fórmules amb l’ajuntament per tal d’organitzar i pagar aquests serveis. Finalment, això donà pas a la creació dels actuals serveis de bombers municipals que van deixar obsoletes les plaques d’assegurances d’incendis.

Plaques d'assegurances d'incendis de Madrid.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Saber més

Què veure a prop

Articles relacionats

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).