L’oblit de la Consol

Santuari de la Mare de Déu de la Consolació de Cercs (Berguedà).

Recordes aquella imponent abadia que apareixia a la pel·lícula “El nom de la rosa“? Doncs bé, el que ara explicaré potser va començar en aquest o en algun altre bucòlic paratge del nord d’Itàlia.

Petita finestra on antigament es dipositaven les almoines.
Almoines oblidades.

L’evangelista que pintava

Diu la tradició que allà pel segle IV, Eusebi, el primer bisbe del nord d’Itàlia, va regalar al seu amic Màxim, també bisbe, però a Torí, un quadre amb la imatge de la Verge Maria que havia pintat l’evangelista Lluc en persona. Ah sí, tal qual t’ho dic!

Coneguda com la Consolata segons el dialecte local, la devoció a aquesta verge va perdurar fins i tot després de guerres i destruccions.

Mare de Déu de la Consolació. Interior del cambril enrunat.
El que queda del cambril.

A partir del segle XI a les valls alpines s’establiren diversos monestirs benedictins que veneraven, entre altres, l’anomenada Mare de Déu de la Consolació.

Va ser precisament l’orde benedictí qui, segles més tard, va escampar arreu aquesta devoció. Mira tu si va arribar lluny, que la trobem també als afores del municipi de Cercs.

Aquarel·la del santuari de la Consolació de Cercs.
Devoció entre muntanyes.

L’abat constructor

Com volent imitar un d’aquells primers edificis, a la vora del Llobregat s’aixeca el que queda del monestir benedictí de Sant Salvador de la Vedella.

Se sap que al segle IX hi havia aquí una comunitat benedictina que amb el temps, anà creixent en importància.

Va ser un abat d’aquest monestir qui el 1773 va fer edificar un santuari dedicat a la Mare de Déu de la Consolació.

De fet, ja existia una capella anterior, que altres frares havien anat reformant i ampliant, però, va ser Francesc Puig Berenguer qui va fer edificar el santuari actual. Bé, el que hi havia abans de convertir-se en la trista ruïna que resta actualment.

Antics interruptors de la llum a la porta de l'hostatgeria.
Sense llum.

Sota les ordres de Puig s’enderrocà l’antiga església i es construí una de més gran per donar cabuda a la gran quantitat de gent que la visitava.

Per acollir les persones, s’aixecà una hostatgeria i un habitatge per l’ermità que hi vivia. Les obres anaren a càrrec de Pere Puig, arquitecte de Berga, qui per cert, no va cobrar un duro per la feina.

L’home, qui devia ser un tot terreny, a més d’aixecar l’església, la va decorar per dins en estil neoclàssic, amb capitells de guix que després va pintar. Per si això t’estranya, només et diré que a casa seva havia instal·lat una acadèmia on impartia cursos de dibuix, pintura, escultura i música.

Mare de Déu de la Consolació. Interior de l'església.
El temple.

De la glòria a l’oblit

La inauguració del santuari de la Mare de Déu de la Consolació va tenir lloc amb gran magnificència. Tanta gent va arribar, que no s’hi cabia.

Passat el temps, un altre abat va fer embellir amb daurats l’interior de l’església i la va fer pintar. A més, aconseguí que el papa la considerés “altar privilegiat perpètuament“, que no sé què vol dir, però veient-lo actualment no sembla haver servit de molt.

Així mateix, les persones -fidels, és clar- que visitessin aquest santuari i es penedissin dels seus pecats, els serien perdonats tots, tots i tots. Apa, ja ho saps.

Mare de Déu de la Consolació. Interior de l'església.
Restes neoclàssiques.

Tant és així, que el darrer romiatge, ocorregut el 1871, va reunir prop de set mil persones. En aquest temps es va ampliar l’hostal, s’afegiren dormitoris, magatzem i un estable per les cavalleries dels visitants.

Els estralls de la Guerra Civil la van deixar molt malmesa i a poc a poc va restar abandonada, engolida per la vegetació i oblidada per tothom… Excepte pels cercadors de llocs misteriosos, que s’acosten a grabar veus d’esperits a la propera torre del comte de Fígols.

Mare de Déu de la Consolació. Interior de l'església.
La natura que vol entrar.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: La Consolació. Cercs

Saber més

Què veure a prop

4 comentaris

  1. No es descriu en aquest escrit, que després de la guerra civil, el santuari fou restaurat completamenf durant la dècada de 1940.
    Per tant, partim de la base d’un deteriorament encara més rápid.

    • Moltes gràcies pel comentari. Certament, és possible que hagués una restauració posterior a la Guerra Civil. Tanmateix, no he trobat cap documentació que en parli.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).