El xalet del comte

La torre del comte de Fígols a Cercs (Berguedà).

Se sap que al segle XVII els Olano vivien en un poblet de l’interior de Biscaia. D’allà van anar a Bilbao on es dedicaren a l’activitat naviliera i comercial, fet que els va dur a Liverpool, juntament amb altres famílies basques per dedicar-se més intensament al comerç d’ultramar.

Contrallum de l'interior de l'entrada on es veu el rebedor i una gelosia.
Clarobscurs d’una mansió.

Poc donats a relacionar-se fora de la seva comunitat, es casaren entre famílies -basques, naturalment-. Un dels descendents va ser un gran comerciant i home de negocis, qui reuní una fortuna que a tu i a mi ens faria enrogir.

El 1858 naixia a Liverpool el seu fill José Enrique de Olano, peça clau en la història que anem a veure tot seguit.

Detall de la decoració neomedieval a l'exterior de l'edifici.
Neomedievalisme de fantasia.

Quan el pare va decidir reorientar els negocis familiars, s’instal·là a Barcelona amb José Enrique, qui aviat va demostrar dots organitzatius. Llicenciat en enginyeria, va estar molt vinculat en diversos aspectes amb el port de la ciutat.

D’altra banda, amb una facilitat natural per les relacions públiques, va establir bons contactes amb la burgesia catalana.

Torre del Comte de Fígols. Detall de les xemeneies del terrat.
Les tres Maries.

Interès pel carbó

Aquestes relacions l’ajudaren a conèixer, a finals del segle XIX, les oportunitats de la mineria i s’interessà per la conca de Berga.

Així doncs, el 1893 el grup de la família Olano comprà les concessions mineres de la zona de l’alt Berguedà, que poc després passaren íntegrament a mans de José Enrique.

Aquest seria l’inici d’una brillant etapa industrial a la zona, de la qual en parlaré en un altre article.

El cas és que el 1908 Alfons XIII visitava la productiva empresa qui, per la labor realitzada, recompensà José Enrique amb el títol de comte de Fígols.

Aquarel·la amb una panoràmica de les mines de carbó de Cercs.
A peu de les mines.

No oblidem que el xicot va ser senador, diputat a les Corts, president de la Diputació de Barcelona, així com també col·leccionà tot un seguit de títols nobiliaris. Actualment, un Olano és el IV comte de Fígols.

Per cert, Fígols és un petit municipi del Berguedà a només sis quilòmetres d’aquí que s’hi arriba per una tortuosa carretera.

Ignoro perquè el títol duu aquest nom, ja que les mines es troben dins el terme municipal de Cercs. Tot i això, el conjunt d’instal·lacions mineres es coneixen amb el nom de Fígols -i també de Cercs-.

Torre del Comte de Fígols. Esgrafiat de papallones a la claraboia.
Papallones desfilant.

El suposat arquitecte

Com he dit, en José Enrique de Olano y Loyzaga vivia a Barcelona. El 1918 encarregar a Enric Sagnier una descomunal mansió a la Via Augusta, que només cinquanta-quatre anys després va desaparèixer, per donar pas a un espantós bloc d’oficines.

Com a mínim deu anys abans, ja s’havia fet construir una segona residència a Cercs, a peu de fàbrica. Tanmateix, no sé si el lloc era el més idoni, a causa del desagradable soroll que es devia escoltar.

El cas és que el 1908 la torre del comte de Fígols ja estava construïda. Es desconeix qui va ser l’autor, però, tenint en compte que la mansió de Barcelona va ser projectada pel prolífic Enric Sagnier i Villavecchia, és probable que aquesta mansió també es degui a ell.

Per exemple, només a Barcelona, Sagnier va realitzar la Duana del Port, el Palau de Justícia, el Temple Expiatori del Sagrat Cor i l’edifici de la Caixa de Pensions, entre molts altres.

Sense oblidar la desapareguda seu del Reial Club Nàutic de Barcelona, projectada per Sagnier quan José Enrique era el president d’aquesta entitat.

Torre del Comte de Fígols. Balcó amb columnes salomòniques.
Balcó al bosc.

Un castell de pega

Seguint els corrents neomedievalistes del moment, l’arquitecte va projectar un fantasiós edifici amb l’aparença de castell, on no falten els característics merlets i la torre.

Per exemple, pots comparar aquesta construcció amb el castell de Jaumar a Cabrils, el de Castelldefels, el de Castellet, el de Vila-seca o la Torre Salvana a Santa Coloma de Cervelló.

A l’entrada hi ha -el que queda, és clar- una monumental llar de foc, darrere de la qual arrenca l’escalinata que duu a un gran distribuïdor, il·luminat per una claraboia.

Tenint en compte que Sagnier no era molt amant d’utilitzar el vitrall, la ceràmica o l’esgrafiat, no ha d’estranyar veure aquí poc ús d’aquestes tècniques.

Torre del Comte de Fígols. Sanefa de flors pintada al sostre de la claraboia.
Sostre floral.

On més es va lluir va ser a la claraboia, on hi ha un fris esgrafiat amb papallones. Més amunt, destaca una deteriorada pintura al sostre que reprodueix un bucòlic paisatge, envoltat d’una sanefa floral pintada.

D’altra banda, cada estança està pavimentada amb rajoles hidràuliques de diversos motius.

Uns altres elements interessants són els balcons semicirculars de la façana principal, amb columnes salomòniques i rematats per una cúpula amb un estrany pinacle.

Torre del Comte de Fígols. Detall del paviment de rajoles hidràuliques.
Catifa de ciment.

Finalment, després de la Guerra Civil i fins al 1980, la mansió dels Olano va ser usada com a oficines de l’empresa Carbones de Berga, S.A.

El 2009, l’actual de propietari de la torre volia convertir-la en equipament turístic, però sembla que no va arribar a cap acord.

Avui dia, la torre del comte de Fígols només atreu persones interessades per fotografiar llocs abandonats, grafiters i amants del misteri que pretenen descobrir les veus dels esperits que el van habitar.

Detall d'una porta de l'interior on s'hi ha pintat un grafit.
El terror aguaita.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: La Consolació. Cercs

Saber més

Què veure a prop

2 comentaris

    • Gràcies!
      El blog m’ha fet una mala jugada i m’havia programat un munt d’articles pel mateix dia :-/
      Sort que m’acabo d’adonar, si no avui tindries lectura fins a la matinada ;-D

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).