Els 10 articles més llegits el 2023

De vegades em pregunto per què a l’ésser humà l’apassionen les llistes i reculls. Potser perquè no ens agraden les sorpreses i d’aquesta manera sabem què ens donaran. És a dir, podem preveure. També és perquè el nostre cervell descansa una mica i no el fem esgotar pensant: ai i ara què em diran?. Una altra raó pot ser que amb una llista sabem el que ens queda per acabar de llegir. Doncs bé, sigui per la raó que sigui, aquí tens els 10 articles més llegits el 2023 al blog Rondaller.

Els repetidors

Per començar, alguns d’aquests escrits repeteixen posicions respecte a l’any anterior i fins i tot per quart any consecutiu, així que els nomenaré de passada.

En primer lloc, tenim el dedicat al gremi de paraires, un dels més importants del segle XIII que agrupava diversos oficis menestrals i controlava la producció llanera. En segon lloc, ha estat molt visitada la bonica excursió que, sortint de la Roca del Vallès arriba fins a la bassa dels ànecs, un petit ecosistema a tocar del riu Mogent.

També repeteix la publicació sobre la urbanització Castillejos, un complex del 1965 projectat per Carlos Marqués Maristany, on els elements més rellevants són els mosaics que decoren els edificis, obrats per un jove Armand Olivé-Milián. Molt visitat ha estat l’escrit sobre els edificis Símbol d’Esplugues de Llobregat, una destacada -i polèmica- mostra de brutalisme.

Entre els més llegits apareix el dedicat a la plaça de Vila de Vilanova i la Geltrú, amb els porxos neoclàssics i el característic mosaic blanc i negre del paviment. El laberint de Cabrils continua tenint una gran acollida, potser perquè és un bon indret per meditar. La Fageda d’en Jordà esdevé una clàssica passejada amb l’atemporal presència de Joan Maragall.

Cada vegada hi ha més interès per les rajoles d’oficis, un element decoratiu sorgit a mitjan segle XVII i que ha donat senzilles i acolorides obres. Finalment, els refranys catalans pintats en unes rajoles al restaurant la Quadra de Calella (Maresme) també han tingut molt bona acceptació.

I ara anem a veure les novetats amb aquests 10 articles més llegits el 2023.

1. Good Times, bad times

L’antiga discoteca Zeppelin de la vila d’Anglès (la Selva), ha estat sense cap mena de dubte, el gran descobriment del 2023. Decorada amb l’inconfusible estil psicodèlic dels anys seixanta del segle XX, aquest local ha vist passar diverses generacions de joventut que va gaudir de la millor música del moment. Aprofitant la bonança econòmica que la població vivia en aquells anys, el 1974 obria una alternativa al lleure de la zona. La publicació de l’article va remoure un munt de records a totes aquelles persones que van viure aquells anys daurats.

Els 10 articles més llegits el 2023: la discoteca Zeppelin d'Anglès.
Recreació de com era la Zeppelin.

2. Museu al carrer

L’obra del ceramista Julio Bono és tant extensa com desconeguda i poc estudiada. Nascut a Sagunt el 1934, Bono va saber aprofitar l’embranzida constructiva dels anys setanta del segle XX per a crear un estil decoratiu únic i personal. A més, sota el nom comercial de Novo&Bono, dissenyà nombrosos models de rajola que encara ara, pots veure a molts vestíbuls i façanes d’arreu del país.

Els 10 articles més llegits el 2023: el ceramista Julio Bono.
Carrer Vallirana, 21. Barcelona.

3. Armes parlants

El tercer dels 10 articles més llegits el 2023 se centra en el gran mostrari heràldic que conserva el monestir de Pedralbes. Hi són representats els grans llinatges d’abadesses que regentaren el recinte, filles o esposes de famílies nobles. No obstant això, pel damunt de tots aquests escuts sobresurt el de la reina Elisenda de Montcada, qui al segle XIV fundà aquest monestir on es retirà en quedar vídua.

Frontal d'altar amb l'emblema de l'abadessa de Portocarrero Escaiola.
Escut de Julianna de Portocarrero.

4. Pedreta a pedreta

A continuació ens n’anem al Museu Arqueològic de Tarragona que conserva una extraordinària col·lecció de mosaics del segle III. Embellint els paviments de les vil·les romanes, s’hi posaven els més variats motius, des de patrons geomètrics fins a peixos o divinitats. La peça més emblemàtica és el cap de la Medusa, un delicadíssim treball que mostra la gran perícia del mestre artesà en col·locar convenientment cada tessel·la a fi d’aconseguir dotar el rostre de volum i vida.

Els 10 articles més llegits el 2023: mosaics del Museu Arqueològic Tarragona.
La Medusa.

5. Al Pati de l’Ós no hi ha cap ós

Projectat el 1929 per l’arquitecte municipal Jeroni Martorell, el parc Dalmau de Calella és un gran recinte ple de romanticisme. Pèrgoles, fonts, escalinates i escultures es troben envoltades d’un variat jardí que a la part alta, anomenada el Pati de l’Ós, esdevé un bosc on hi ha un escenari. A l’interior del parc es pot visitar a més, un refugi antiaeri perfectament museïtzat. En definitiva, un lloc perfecte per desconnectar de l’atrafegament diari.

Escultura al Parc Dalmau de Calella.
El parc Dalmau.

6. La persistència de la memòria

Seguidament, un altre dels 10 articles més llegits el 2023 és un record trist. Finalitzada la Guerra Civil, al punt més alt entre Mataró i la Roca del Vallès, se celebrà una missa pels caiguts del bàndol guanyador. L’indret, conegut com a coll de Parpers, havia estat protagonista d’afusellaments. Poc després, s’edificà una capella on celebrar missa a l’aire lliure que, després de la dictadura es dedicaria a totes les persones -dels dos bàndols- que van perdre la vida en la contesa.

Aquarel·la de la capella del Coll de Parpers, a mig camí entre el Maresme i el Vallès Oriental.
La capella del coll de Parpers.

7. Una vegada hi havia una pastoreta

Per tal de donar sentit al discutit origen de la rosa de l’escut de Reus s’explica la història d’una pastoreta a qui un bon dia la Mare de Déu en persona se li aparegué i li marcà la galta amb la forma d’aquesta flor. Una altra història, mig real, mig inventada, diu que al segle XIV el cardenal i senyor feudal de Reus s’oposà que la vila costegés la reconstrucció de les muralles. Guanyat el plet, el cardenal cedí a la població una de les roses del seu blasó.

Reus, Baix Camp, escut, heràldica
Escut de Reus.

8. La muntanya embruixada

Tot i ser de breus dimensions, la cova de les Encantades del Montcabrer conserva més història de la que pot aparentar. Habitada des dels temps dels ibers, aquí s’hi venerava Demèter, la deessa de l’agricultura. Actualment, l’indret continua gaudint de l’atractiu d’unes impagables vistes de la costa del Maresme.

Panoràmica des de la cova.

9. El paradís té dos arbres

Malgrat la creença popular que al jardí de l’Edèn hi havia un arbre, en realitat les escriptures ens parlen de dos arbres. D’una banda, tenim l’arbre de la vida (eterna), que un àngel custodiava amb una espasa de foc. De l’altra banda hi havia l’arbre del coneixement del bé i del mal. Menjar el fruit d’aquest segon arbre suposava doble pecat. És, per tant, molt comú trobar la imatge de la creu flanquejada per dos arbres.

Façana de l'església de la Santa Creu de Cabrils.
Església parroquial de Cabrils.

10. Tren de vida

Potser per la celebració del 175è aniversari de l’arribada del primer tren a Mataró, el cas és que aquest ha estat també un dels 10 articles més llegits el 2023. No sense molts paranys i maldecaps, en tornar de Cuba, Miquel Biada engegava el que seria una obra pionera. Superats mil obstacles, el 1848 s’inaugurava la primera línia de ferrocarril de la península.

Esgrafiat fet per Santi Estrany i Castany al carrer de Miquel Biada.
Esgrafiat al carrer Miquel Biada, 58. Mataró.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Aquests són els 10 articles més llegits del 2023:

2 comentaris

  1. Personalment, tots els teus articles ens aporten un punt de vista singular; tanmateix, m’encanta el teu sentit de l’humor quan comentes fets històrics o apòcrifs. Segueixo, d’altra banda, apassionat per com presentes les imatges; siguin fotos, siguin aquarel·les! Enhorabona i salut.

    • T’agraeixo molt el comentari tan entusiasta. De vegades m’he trobat que la ironia que hi poso no és bén rebuda, tot i que penso que la vida ens l’hem de prendre amb més alegria. Que passis un feliç 2024!

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).